Який психолог може нашкодити клієнту?

Чи правда, що гарний психолог — це той, після кожного з сеансу з яким людина почувається краще? З'ясуємо у цій статті
Нещодавно для підбору психолога до нас звернулась дівчина, яка, вже маючи досвід роботи з психологом поза нашою платформою, не могла наважитись на роботу із іншим спеціалістом, хоча відчувала в цьому потребу.
Ця дівчина оцінювала свій попередній досвід як негативний, що підірвало її довіру і до інших психологів. Вона писала: «Іноді після консультацій мені було тільки гірше. Бувало, я завершувала розмову із почуттям безвиході, болю чи подавленості, і я б дуже не хотіла, щоб так було знову, бо здається так не повинно бути».
Та чи означає це, що дівчині справді потрапився поганий психолог?
Якщо відверто, то необов'язково.
Чомусь вважають, що гарний психолог — це той, після кожного з сеансу з яким людина почувається краще. Та на практиці так відбувається не завжди. В ході роботи можливі різні емоції, і це ок. А іноді біль і роздратування навпаки свідчать про те, що відбувається важливий терапевтичний процес. Так, після операції на тілі рана ще певний час болить, щоб зрештою загоїтись.
Проте разом із негативними емоціями, які проживаються в сесіях та після них, важливими є також довіра, наявність безпечних стосунків та відчуття надії і оптимізму, що з усім можна справитись. Іншими словами, психолог чи психотерапевт повинен вміти потурбуватись про вашу рану, щоб вона загоїлась, а не загноїлась. Крім негативних переживань, мають бути і відчуття полегшення та заспокоєння.
Та що, як не періодична наявність негативних переживань в ході роботи, вказує на «поганого» психолога?
«А, що? Повторіть, будь ласка»

Психолог/иня тебе не слухає

Коли ти помічаєш, що психолог часто відволікається і здається, що він/вона десь не тут, — це не ок. Задля встановлення довірливого контакту нам важливо бачити включеність іншої людини. І ми маємо право на повне перебування психолога тут і зараз разом з нами.
Тому якщо помічаєш, що психолог «відключається», плутає твою історію з історіями інших клієнтів, по кілька разів перепитує вже відомі йому/їй факти твоєї біографії, важливо щонайменше підняти це питання для обговорення із самим психологом через Я-речення.
«Може, якось зустрінемось у менш формальній обстановці?»

Психолог/иня порушує етичні
принципи та твої кордони

Наприклад, під час сесії відповідає на дзвінки чи повідомлення, змушує чекати на себе і не попереджає про це чи багато розповідає про інших клієнтів, при цьому порушуючи конфіденційність. Сюди ж ситуації, коли психолог/иня поводиться надто фамільярно, багато говорить про себе, надто часто перебиває чи не нехтує можливістю зустрітись з тобою поза сесіями для кави і пліток.
«Ви знаєте, якби я була на місці вашої дівчини, я б ніколи не відмовляла такому красеню, як ви»

Психолог/иня дозволяє вашим стосунками виходити за рамки професійних

Флірт і сексуальні стосунки між психологом/гинею і клієнтом — табу. Людина, що дозволяє собі подібну поведінку, така ж далека від етичних і професійних принципів, як я від комунізму.
Тому коли психолог/иня багато запитує про сексуальне життя (а запит не про це), просить надто детально все описувати, натякає на свої особисті вподобання чи пропонує вирішити твої проблеми в особистому житті собою, краще переглянути доцільність спільної роботи. Можливо, коханець/ка з такої людини й справді вийде кращий/а, бо професійним і етичним психологом така людина навряд чи може себе називати.
«В сенсі ти не хочеш про це говорити? Ми так ніколи не вирішимо твоє питання»

Психолог/иня не чує твого «ні» та не реагує на зворотній зв'язок

Варто насторожитись, коли попри твоє небажання говорити на якісь теми психолог/гиня все одно веде діалог у неприємному руслі, обгрунтовуючи це тим, що саме так і відбувається «справжнє», «глибоке пропрацювання».
Або ж коли у відповідь на твоє зауваження про те, що щось з того, що відбувалося на сесії, для тебе неприємно і неприпустимо, психолог починає звинувачувати тебе у «не таких реакціях», пояснюючи це тим, що з усіма іншими це працює, тільки от «з тобою щось не так», раджу переглянути таку співпрацю: у ній для тебе буде більше шкоди, ніж користі.
«Я знаю, як тобі буде краще»

Психолог приймає за тебе рішення і дає чіткі вказівки

В деяких підходах, які узагальнено називаються директивними, допускається, що психолог, як лікар, дає рекомендації, які клієнт повинен виконувати, щоб почутись краще.
Та це ніколи не повинно бути через нехтування твоїми інтересами і бажаннями, в безапеляцій формі, яка принижує твою здатність знати, що для тебе добре і важливо.
твій психолог
Кваліфікованих спеціалістів із досвідом, відповідною вищою освітою та відгуками знайдете на платформі «Твій психолог».