Як обрати психолога?

Обрати свого спеціаліста буває складно, але цілком реально. У статті розповідаємо, на що треба звернути увагу при підборі
У назві використане слово «психолог», хоча маємо на увазі всіх можливих спеціалістів, які працюють із психологічним, ментальним благополуччям: психотерапевтів, коучів, психологічних консультантів. Переконані, ти вже знаєш, що представники всіх цих напрямів є у нас на сайті, тому левову долю із завдання «знайти» психолога ми зробили за тебе: підібрали спеціалістів, перевірили їх дипломи, налаштували простий і швидкий спосіб для того, щоб призначити першу зустріч.
Тобі залишилось обрати. І обирати — важливо.
Основа будь-якої терапії чи коучингу — безпечні, довірливі стосунки між спеціалістом та клієнтом.
Саме в цій щирій, приймаючій взаємодії пропрацьовуються травми, приймаються рішення та приходять інсайти. Тому для спеціаліста мало бути компетентним і дотримуватись етичного кодексу. У тебе має виникати відчуття, що тебе приймають, що ставляться до тебе позитивно.
Далеко не в усіх людей перший контакт із психологом вдалий. Саме для того, щоб спростити процес вибору спеціаліста із нашого сайту, підготували для тебе кілька порад про те, як обрати такого спеціаліста, роботу з яким будеш згадувати як найкращу інвестицію свого життя.

До призначення першої консультації із психологом

КРОК 1

Спробуй визначитись із актуальним запитом

Для цього ти можеш кілька днів поспостерігати за собою, своїми думками, писати щоденник тощо. Для того, щоб зрозуміти: яка складність/проблема зараз займає твою увагу? Які думки часто з'являються і приносять найбільше дискомфорту?
Зрозуміло, що з психологом ви розпакуєте цей запит і віднайдете те, з цим будете працювати, але завжди добре мати відповідь на питання: «Що тебе привело сьогодні?».
Після цього, уважно прочитавши інформацію на сайті, подивившись відеовізитівки, подумай: хто із цих людей зможе найкраще допомогти мені із моїм запитом?
КРОК 2

Переконайся, що психолог має відповідну спеціалізацію

Це я не про тривогу чи невпевненість. З цим працюють всі психологи. Це про конкретні напрямки роботи: сімейне консультування, консультування пар, сексологію, розлади харчової поведінки тощо. Тут потрібні спеціалізовані знання. Тому якщо розумієш, що тобі швидше потрібен сексолог, — знайди того, хто має відповідну сертифікацію, а не просто йди до психолога, який написав 2 дописи про секс.
До слова, у нас на сайті також є психологи зі вузькою спеціалізацією. Наприклад, парна терапія або ж психологи для підлітків.
КРОК 3

Визнач кількох спеціалістів, а потім сходи на першу консультацію

Так, справді, обрати буде простіше, бо і ти, і твій психолог будуть розуміти, як відчуваються ваші стосунки, чи є симпатія та емоційний конект. Навіть якщо спеціаліст суперкомпетентний, між вами може не бути «хімії», і це окей.

Ось 4 основні питання, які ти можеш поставити собі після першої зустрічі, щоб зрозуміти, що психолог справді «твій»:

01
Чи почував/ла ти себе в безпеці?
02
Чи було в тебе відчуття, що тебе уважно слухають і чують?
03
Чи зміг/ла говорити довірливо?
04
У вашому спілкуванні не було місця засудженню, знеціненню чи будь-чому, що змусило тебе переживати сором чи вину за те, яка/ий ти і за те, що ти говорив?
Результат в 4 «так» може бути гарним початком ефективної роботи.
І ремарка: з одним і тим самим запитом (наприклад, тривога, невпевненість чи відсутність бажань і радості) спеціалісти різних підходів будуть працювати по-різному. Саме в цьому великий плюс того, щоб спробувати для себе різні методи і спеціалістів. Так ти зрозумієш не тільки те, який тобі потрібен результат, а й те, який із процесів роботи тобі найбільш зрозумілий, комфортний і приємний.
КРОК 4

Пам'ятай, що ти клієнт

Ти платиш за послугу, і тому нормально прояснювати для себе все, що викликає питання.

Приклади питань, які можна поставити психологу

01
Як би ви описали свій підхід?
02
Чи можете описати свій досвід роботи з клієнтами, у кого була схожа на мою ситуація?
03
Як ми будемо розуміти, що наші зустрічі ефективні?
Ти будеш відчувати, чи подобається тобі те, що робить спеціаліст, і складати про нього відповідне враження.
КРОК 5

Відверто говори про свої реакції

Якщо ти відчуваєш, що спеціаліст тебе не розуміє, «веде не туди» чи підганяє — так і скажи. Якщо маєш питання про те, як психолог бачить твою ситуацію — постав це питання. Якщо слова спеціаліста пробудили в тобі якісь емоції чи супротив — це теж варто обговорити. Такі розмови потрібні не тільки для того, щоб прояснити стосунки між тобою і терапевтом. Так ти в безпечних умовах вчишся говорити про важливе. І це знання зможеш потім понести у будь-які інші свої стосунки.
І останнє, що хочу донести: і з тобою, і зі спеціалістом все нормально, навіть якщо ти один одному не підійшли. Тому щиро закликаю в процесі вибору просто орієнтуватись на власні думки і почуття. Бо це найкращий спосіб знайти того, хто справді зможе тобі допомогти.

Також у пригоді стануть наступні відео:

твій психолог
Кваліфікованих спеціалістів із досвідом, відповідною вищою освітою та відгуками знайдете на платформі «Твій психолог».