Шкідливі уявлення про роботу із психологом

Час на прочитання — 8 хв
Ми опитали психологів платформи «Твій психолог» про те, з якими шкідливими переконаннями щодо своєї роботи вони стикаються найчастіше. Читай результати
Таня
Коучиня з міжнародною сертифікацією РСС ICF, співзасновниця платформи «Твій психолог»
Сторінка Тані

Попрацюю із психологом — і ніколи не матиму страждань

Люди чомусь думають, що після роботи з психологом вони назавжди перестануть страждати і відчувати негативні емоції. Що доволі шкідливо, бо неможливо раз і назавжди позбавитись небажаних внутрішніх подій, як то страх, злість чи невпевненість.
Правда у тому, що навіть довготривала та кропітка робота над ментальним благополуччям не виключає появи небажаних переживань у майбутньому. Та ті, хто має у досвіді роботи зі своїм внутрішнім світом під турботливим поглядом спеціаліста, краще справлятиметься з подібними викликами. І як наслідок живе більш усвідомлене і щасливе життя.
Настя
Психологиня, сексологиня, кандидатка у психотерапевти у клієнт-центрованому напрямку
Сторінка Насті

Психолог знає краще, як жити клієнту

Одне із найпоширеніших уявлень, які я зустрічала про терапію, — те, що, мовляв, психолог точно знає, як жити життя клієнтові. І багато людей очікують саме цього, приходячи на першу сесію. Насправді ж задача психолога — допомогти клієнтові обрати та віднайти саме свій шлях. Без чітких поділів на «правильно» та «неправильно».
Іван
Практикуючий психолог, психотерапевт у клієнт-центрованому підході із 3-річним практичним досвідом
Сторінка Івана

Робота над собою починається і закінчується кабінетом психолога

Одне із найшкідливіших уявлень про психотерапевтичну роботу — це бачення сесій зі спеціалістом як єдиного простору, де працювати з собою. Люди, які уявляють роботу з психологом саме такою, не зважають на те, що задля бажаної фігури недостатньо ознайомитися із переліком корисних вправ для тіла, а будь-який роботодавець не начислить вам зарплату, якщо ви виконуєте професійні обов’язки лише протягом однієї години і тільки раз на тиждень. Ціль практичної психології, як я її бачу, в усвідомленні, переосмисленні та втіленні в життя того, про що йдеться на сесіях. І вже після цього — життєві результати.
Марія
Психотерапевтка з 3-річним досвідом консультування у мультимодальному підході. Спеціалістка по роботі з психотравмою. ЛГБТІК-френдлі спеціалістка
Сторінка Марії

Бути пропрацьованою людиною = вирішити всі свої проблеми

Одне із найпоширеніших уявлень, які я зустрічала про терапію, — те, що, мовляв, психолог точно знає, як жити життя клієнтові. І багато людей очікують саме цього, приходячи на першу сесію. Насправді ж задача психолога — допомогти клієнтові обрати та віднайти саме свій шлях. Без чітких поділів на «правильно» та «неправильно».
Юлія
Психологиня в мультимодальному підході: клієнт-центрована терапія + напрямки КПТ третьої хвилі; членкиня Національної психологічної асоціації
Сторінка Юлії

Психотерапія — це пофіксити, аби «нормально», «як у всіх».

Часто зустрічаюсь з тим, що клієнт/ка приходить з запитами: «недостатньо радію», «не така активна», «тривожна», «дратуюсь», «не люблю спілкуватись з великою кількістю людей» і т.д. Ніби людині здається, що те, як вона себе проявляє,  — це якось ненормально, не так, як у інших, не так, як у її уявленнях повинно бути.
Перші питання: що таке «нормально»? А навіщо «нормально», «як в інших»? А чи заважає те, що є зараз, і як заважає?
Напевно, скажу непопулярне: інколи змінювати щось тільки тому, що це відрізняється від того, що ти бачиш навколо, не потрібно. Всі ми різні, і для когось така активність чи така тривожність, чи така дратівливість у таких випадках  — це норма. І завдання в роботі  — знайти свою.
Світлана
Психологиня у мультимодальному підході із 9-річним практичним досвідом; символ драма; членкиня Асоціації психологів вищої школи України
Сторінка Світлана

Психолог буде оцінювати мене і мої вчинки

Деякі клієнти йдуть на консультації з думкою, що психолог буде засуджувати за якісь дії, вчинок, слово, оцінювати, те що правильно і неправильно, тому обирають не говорити всієї правди. Такі люди, почувають себе ніби на іспиті і часто шукають «правильні», «соціально бажані» відповіді на питання психолога.
Та робота з психологом не про це. Вона про нейтральність, простір, де стає можливим подивитись на ситуацію з різних боків, відповісти самому собі на важливі питання, пізнавати та досліджувати себе. Це простір для ваших змін. Тому будьте чесними,такими як є, професійний і компетентний психолог не буде засуджувати, оцінювати, порівнювати.
Галина
Гештальт-психотерапевтка, спеціалістка по роботі з парами
Сторінка Галини

Психотерапевт — людина із надздібностями

Клієнти, буває, вважають, що спеціаліст володіє надприродними здібностями. До прикладу, вміє миттєво сканувати клієнта, йому притаманні навички телепатії та яснобачення. Саме тому психолог просто не має права бути нещасливим, і звісно точно знає, як зробити щасливим клієнта, підказуючи йому «правильні» відповіді.
Звісно, іноді для роботи із несвідомим психологи (і я в тому) часом використовую метафоричні карти, метафори. Правда в тому, що спеціаліст може бути перекладачем і свідком, а не суддею чи віщуном. Я бачу і озвучую те, що приносить клієнт, відгукуюсь на це. Надаю підтримку у тих виборах, які робить саме клієнт. Тому що саме він знає, як жити своє життя.
твій психолог
Кваліфікованих спеціалістів із досвідом, відповідною вищою освітою та відгуками знайдете на платформі «Твій психолог».